2017. december 16., szombat

Az Eiffel-torony

www.freepik.com

1. Szókincs

Melyik a párja? Írjuk be a táblázatba!        


1. jelkép
a. darab
2. cég
b. szimbólum
3. kezdődik
c. szebbé tesz
4. pontos
d. vállalat
5. műszaki
e. indul
6. nyilvánosság
f. gyorsaság
7. sebesség
g. technikai
8. felújít
h. publikum
9. elem
i. precíz

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
b








  
2. Szövegértés
Olvassuk el a szöveget és válaszoljunk a kérdésekre!

1. Milyen magas a torony?
2. Mettől meddig épült?
3. Kiről kapta a nevét?
4. Hol található?
5. Mi a beceneve?
  
Az Eiffel-torony Párizs egyik jelképe. Nevét a tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta.  Az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. Csak azért menekült meg, mert az akkoriban újnak számító távíróhoz szükség volt az antennák elhelyezésére, amire a torony kiváló lehetőséget adott. 
A torony összmagassága 324 m, ebből maga a torony 300 m, rászerelve 24 m-re magasodik egy tévé-adóantenna. A legmagasabb épület volt a világon a New York-i Chrysler Building 1930-as felépítéséig (319 m).
Az építkezés 1887. január 28-án  kezdődött el. A tornyot tizenötezer fém elemből és félmillió csavarból illesztették össze, pontos műszaki rajzok alapján. Az építmény hihetetlen sebességgel épült: havonta 12 méterrel lett magasabb, így 26 hónap alatt elkészült. Az építmény első három szintje a nyilvánosság előtt is nyitva áll.
Az „Öreg Hölgy” első szintjét, amely 57 méter magasságban fekszik, 2014-ben teljesen felújították és átalakították: átlátszó üveglapra cserélték a padlózat egyes részeit, megújult a luxusétterem és az üzletek is.

TIPP: A feladatlap PDF formátumban kinyomtatható innen és a forrás megjelölésével oktatási célra szabadon felhasználható!