2015. február 22., vasárnap

Felszólító mód - A repüléstől való félelem legyőzhető!

1. Szókincs
A kép segítségével beszéljen róla, milyen érzés lehet 400 méteres magasságból lenézni a városra! 




Volt-e része hasonló élményben egy repülő ablakából kitekintve? Szeret(ne) repülni? Ismer olyan embert, aki fél a repüléstől? Mi lehet a félelem oka? Gyűjtsön kifejezéseket!





2. Nyelvtan

Sokan félnek a repüléstől. Egyesek a bezártságtól, mások a magasságtól irtóznak, és vannak, akik attól rettegnek, hogy biztosan le fognak zuhanni. Ez a félelem a leggyakrabban azért jelentkezik, mert az emberek kiszolgáltatottnak érzik magukat. Ezt felismerve sok légitársaság tanfolyamokat szervez a repüléstől való félelem legyőzésére. Ennek során bemutatják, hogyan repül a gép, milyenek a biztonsági berendezései. Elmagyarázzák, melyek az ijesztő, ám többnyire ártalmatlan légköri jelenségek okai, egy szimulátor segítségével pedig az utasok át is élhetik a hallottakat. Egészen egyszerű, ám nagyon hasznos tanácsokkal is ellátják az utasokat. Hogy mik ezek? Kiderül a következő egyperces bemutatóból! Nézze meg, majd egészítse ki a mondatokat az igék felszólító módú alakjaival!





- (elindul, Ön) _______________ időben a repülőtérre!
- (nem iszik, Ön) _______________ kávét vagy alkoholt az utazás előtt és alatt!
- (eszik, Ön) _______________ könnyű ételeket a repülés előtt!
- (lélegzik, Ön) _______________ nyugodtan! Négy ütemen át, orron keresztül (beszív, Ön) _______________ , majd ugyanennyi időn alatt szájon (kifúj, Ön) _______________ a levegőt!
- (öltözik, Ön) ______________ rétegesen, ha melege van, (levesz, Ön) _______________ egy réteg ruhát magáról!
- (fogyaszt, Ön) ______________ sok vizet, gyümölcslevet!
- (elterel, Ön) _______________ figyelmét a repülésről egy izgalmas könyvvel vagy egy jó CD-vel, esetleg (beszélget, Ön) _______________ a szomszédjával!
- (elmond, Ön) _______________ a légikísérőknek, hogy fél az utazástól!


TIPP: A fenti feladatsor megoldókulccsal letölthető és kinyomtatható innen!