2015. február 22., vasárnap

Szókincsfejlesztés - környezetvédelem

1. Nyelvtan

Ön mit tehet környezete védelméért? Tegye az igéket felszólító módba!









_______________ (gyűjt) szelektíven a hulladékot!







_______________ (tesz) fedőt a lábosokra!









Csak akkor ______________ (elindít), ha tele van!









_______________ (használ) energiatakarékos izzókat!








Fürdés helyett ______________ (zuhanyzik)!


2. Olvasott szöveg értése

Ürge-Vorsatz Diana az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének kutatója. A vele készült interjúból hiányoznak a kérdések. Párosítsa a kérdéseket a válaszokkal!

A. - A klímakutatás kézzelfogható?
B. - Az Ön családja ilyen szemlélettel él?
C. - Nyilván nagyon drága az újfajta technológia. Akinek nincs pénze, az tehetetlen?

1.__________________________________________________________
- Igen. Megoldási javaslataink nemcsak tudományosak, hanem kézzelfoghatóak, és már rövid távon is vannak eredményei. Ma már - a munkánknak köszönhetően - tudunk olyan házakat építeni, amelyek az átlagoshoz képest négyzetméterenként csak negyed- vagy tizedannyi energiát használnak fel.
2._________________________________________________________
- Nem. Legtöbbet a fűtéssel lehet spórolni, pénzben és energiában is. A magyar lakosság által használt energia  ötven-hetven százalékát ugyanis gazdaságosan meg lehetne takarítani. Ha fedőt tesz az edény tetejére, amikor főz, harmadannyi idő alatt készül el az étel, ha forráskor takarékra állítja a lángot, feleannyi energiát fogyaszt. Ha nem hagyja készenléti üzemmódban a tévét, a számítógépet és az elektronikai berendezéseket, akkor azzal évente akár tízezer forintot is spórolhat a villanyszámlán. Ha szigeteli a lakását és jó nyílászárókat választ, máris sokat tett a klímaváltozás ellen.

3.___________________________________________________________
- Igen. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, komposztálunk, de még olyan lökött dolgokat is megteszek, hogy egész nyáron nem engedjük le a háztartásban a használt vizet, és azzal öntözünk a kertben. Vagy például ami ruhát csak lehet, turkálókban vásárolok a családnak, mert ezzel is kímélem a környezetet.


 3. Szókincs
Mit tehetünk a klímaváltozás ellen? Egyesek szerint a biogazdálkodás a megoldás. Ezzel szemben Tim Benton professzor, a Leedsi Egyetem kutatócsoportjának vezetője azt mondja: a biogazdálkodás luxus. Hogy miért? Kiderül az alábbi cikkből.
Helyettesítse be a szövegbe a következő szavakat:
biogazdaság, biogazdálkodás, faji, mezőgazdasági, növekedési

 A Leedsi Egyetem kutatói Anglia 2 régiójában 32 hagyományos és (1)________________________ eredményeit hasonlították össze. Eredményeik szerint a biogazdaságok előnye, hogy 12 százalékkal növelik a (2) ________ gazdagságot, azaz ezeken a területeken jöval többfajta madár, bogár és pillangó él. Nagy hátrányuk ugyanakkor, hogy feleannyi terményt állítanak elő ugyanakkora területen. Ha viszont lépést akarunk tartani a Föld népességének (3)________________________ ütemével, akkor az elkövetkező 40 évben meg kell kétszerezni a (4)______________________________ termelést. Megállapításaikat a világgazdaságra kiterjesztve kijelenthető tehát, hogy a (5)________________________________olyan luxus, amit nem engedhetünk meg magunknak.

TIPP: a fenti feladatsor megoldókulccsal PDF dokumentumként letölthető és kinyomtatható innen!